Road Bike, Cycling Forums banner
1 - 9 of 9 Posts

ping771

· Registered
581 Posts
Discussion starter · #1 ·
Niedawno kupiłem lekko używany rower Supersix 2018 (non-Hi-Mod) z Dura Ace 9100 (hamulec obręczowy z zaciskami Dura Ace 9100), rozmiar ramy 50 cm. Obręcze, które są standardowe, to "Cannondale HollowGram Si Carbon Clincher, 17 mm wewnętrzne, 35 mm głębokości" (cytuję dosłownie z katalogu z 2018 roku). Liczba szprych wynosi 18 z przodu i 24 z tyłu. Obecne opony to Bontrager R3 25c i nie miałem żadnych problemów pod względem dopasowania. (W katalogu napisano, że oryginalne opony to Vittoria Corsa 25c)

Zamówiłem właśnie parę opon Continental GP5000 28c. Czy popełniłem błąd? Czytałem na różnych forach, że niektórzy ludzie mówili, że wersje Supersix z hamulcami obręczowymi z lat 2016-2018 zmieszczą oponę 28c bez problemu - ale zależy to również od modelu hamulca obręczowego (hamulce SRAM nie mają wystarczającego prześwitu, ale ja mam Dura Ace 9100). Czytałem również, że liczba szprych na obręczach ma znaczenie i że mniejsza liczba szprych będzie powodować problemy - nie jestem pewien dlaczego (być może większa liczba szprych powoduje mniejszą elastyczność, a tym samym opona nie będzie się odkształcać w kierunku widełek tylnych lub klocków hamulcowych??). Widzę również, że niektórzy ludzie używali 28c z przodu i 25c z tyłu, ale chcę być konsekwentny.

Czy ktoś był w stanie używać hamulca obręczowego SuperSix z lat 2016-2018 z tą obręczą z oponami 28c? Załączam poniżej zdjęcie mojego roweru (proszę wybaczyć nadmiar rury sterowej, która wkrótce zostanie przycięta!). Dzięki!

Attachments

czy 28c zmieści się bez ocierania?
Cóż, masz rower. Możesz po prostu zmierzyć. 28 jest o 3 mm szerszy (1,5 mm na stronę). Plus 3 mm minimalnego prześwitu. Powinieneś mieć minimalny prześwit 4,5 mm.

I czytałem również, że liczba szprych na obręczach robi różnicę i że mniejsza liczba szprych będzie powodować problemy - nie jestem pewien powodów (być może większa liczba szprych powoduje mniejsze ugięcie, a tym samym opona nie będzie się odkształcać w dolnych widełkach ramy lub klockach hamulcowych??).
To nonsens.

Załączam poniżej zdjęcie mojego roweru (proszę wybaczyć nadmiar rury sterowej, która wkrótce zostanie odcięta!).
Zdjęcie jest bezużyteczne. Nie pokazuje prześwitów dolnych widełek ramy ani hamulców.

Mam Supersix z 2018 roku. Nigdy nie używałem 28, ale nie wątpię, że się zmieszczą. Prawdopodobnie 30.

Katalog podaje rozmiar opony jako 25-28.
Image

Jeśli jeździsz na 28-kach z hamulcami obręczowymi, nie planuj częstego zdejmowania/zakładania kół. Być może będziesz musiał spuścić z nich powietrze lub mocno uderzyć, aby przejść przez klocki hamulcowe. Da się to zrobić, ale w niektórych rowerach jest to frustrujące. Jeśli masz przebitą oponę i ją naprawiasz, poczekaj, aż założysz koło, zanim je napompujesz.

Jeśli jeździsz na oponach 28 z hamulcami obręczowymi, nie planuj częstego zdejmowania/zakładania kół. Może być konieczne spuszczenie z nich powietrza lub mocne uderzenie, aby przejść przez klocki hamulcowe. Jest to wykonalne, ale w przypadku niektórych rowerów frustrujące. Jeśli złapiesz gumę i ją naprawisz, po prostu poczekaj, aż założysz koło, zanim je napompujesz.
Shimano serii 9100 nie ma problemu z szerokimi oponami. Zostały zaprojektowane dla 28 mm. Z łatwością zmieszczą się szersze.

To nie nonsens. Koło o większej liczbie szprych będzie mniej elastyczne podczas wspinaczek.

To nie nonsens. Koło o większej liczbie szprych będzie mniej elastyczne podczas wspinaczek.
Och, przeczytałem jego post tak, jakby mówił o elastyczności opon. Ale chyba miał na myśli koła.
Tak, koła mogą się wyginać. Ale dlatego masz 3 mm+ prześwitu.

HollowGramy są dość sztywne jak na małą liczbę szprych.

Och, zrozumiałem jego post tak, jakby mówił o uginaniu się opon. Ale chyba miał na myśli koła.
Tak, koła mogą się uginać. Ale dlatego masz prześwit 3 mm+.

HollowGramy są dość sztywne jak na niską liczbę szprych.
Mój Synapse Carbon z 2014 roku był wyposażony w aluminiowe koła Shimano RS-11, które miały tylko 16F/20R szprych. Zdecydowanie dochodziło do ocierania opon na podjazdach, kiedy założyłem na nie opony 28 mm. Zbudowałem zestaw kół 24F/32R dla tego roweru i ocieranie opon zniknęło.

Czy mówisz, że koła HollowGram są sztywne, czy obręcze są sztywne? Pamiętaj, że sztywniejsza obręcz tak naprawdę zwiększy prawdopodobieństwo ocierania opony. Pamiętaj o tym:

1 - 9 of 9 Posts